November 1.


         


Tíz fontos munka a kertben novemberben.


1. Lehullott levelek összegyűjtése - különösen a gyep és a kerti tó körül

A gyümölcsfák, bokrok károsítóinak - főleg a kórokozóknak - jelentős része a lehullott, fertőzött leveleken telel át, ezért feltétlenül gereblyézzük össze. Amit lehet komposztáljunk. A beteg, fertőzött leveleket tegyünk a vegyes kukába. Ne tüzeljünk!


2. A fagyérzékeny fajokat takarjuk lombbal és gallyakkal.


3. Nyírjuk le ebben az évben utoljára a gyepet!

4. Az év utolsó fűnyírása

5. Évelők, bokrok, cserjék és a sövény visszametszése

Ha a cserjék sárgulásnak indulnak, lehajlanak az ágaik, vagy öregedni kezdenek, akkor ideje visszavágni őket. A növény ugyanis ilyenkor visszaszívja nedveit a gyökereibe. Ha nem vágjuk vissza, elhalhat. A lombjukat vesztett ribiszke- és köszmétebokrok vagy a birsbokrok ritkító metszését is ilyenkor érdemes megtenni. A sövényeket utoljára ősszel kell visszavágni, hogy megelőzzük a korhadást a nedvesség felgyülemlése esetén

6. Ültessük el a gyümölcsfákat és cserjéket még a komoly fagyok előtt

Ültetés után ne öntözzük be őket, de kupacoljuk fel a talajt a tövüknél, hogy megvédjük a gyökeret a fagytól. Örökzöldeket már ne ültessünk, fagyérzékenységük miatt.

7. Virágos növények felszedése, cserepesek beköltöztetése

Fokozatosan szedjük fel azokat a virágos növényeket - dáliát, kánnát, gladióluszt, gumós begóniát, stb. -  amik nem bírják a fagyot. A gumókat, hagymákat télire raktározzuk el, például egy jól levegőző ládában a pincébe. 

8. A téli kis- és nagy araszolóhernyók elpusztítására rakjuk fel a fák törzsére a hernyóenyves öveket.

9. A téli fagyok előtt zárjuk el a kerti csapot, tegyük fagymentes helyre a locsolótömlőt.


10. Gondoskodjunk az itt maradt madarakról!

A énekesmadarak számára rakjunk ki mesterséges fészekodúkat, és készítsünk minél több madáretetőt. A madáretetést csak fagyos időben kezdjük el. Az etetőkbe olajos magvakat (legjobb a napraforgó), szalonnabőrkét, faggyút tegyünk. Ügyeljünk az etető folyamatos feltöltésére!


Forrás: https://www.fitoland.hu/kerteszeti_tanacsok/145