Kerti kalendáriumunkban   minden hónap aktuális kerti teendőit gyűjtöttük össze.  Az iskolai dombágyás, szakköri tevékenység során mi is igyekszünk ezeket az ismereteket hasznosítani.

Bízunk benne, hogy sok kertes házban élő, vagy hétvégi telekkel rendelkező is szívesen olvassa kalendáriumunkat.


A veteményes kertben, dombágyásunkon még találunk érett paradicsomot, paprikát. A gyökérzöldségeket (sárgarépa, petrezselyem, zeller) már felszedhetjük. A petrezselyem és zeller levelét száríthatjuk. Ezt legjobb szellős helyen megtenni. Jól tárolható ilyen formában a lestyán levele is, amelyet már honfoglaló őseink is ismertek. Ez a vegeta ételízesítő legfontosabb összetevője, de mennyivel egészségesebb, ha az E-adalékanyagok helyett a természetes formáját használjuk.


Akik szeretik a saját nevelésű kétnyári növényeket, azok most ültessenek árvácska, törökszegfű, díszmák, százszorszép, szarkaláb magot. A kert egyik leghasznosabb  rovarűző növényét, a körömvirágot is most érdemes elvetni, majd tavasszal palántázni is lehet. Ezek a növények jól bírják a téli hideget is, különösen, ha hótakaró borítja őket.


Szeptemberben még a végleges helyükre ültethetünk hagymás dísznövényeket: tulipánt, jácintot, nárciszt. Fontos tudni, hogy a hagymaméreténél 2,5-3-szor nagyobb mélységbe ültessük őket.


A zöldségfélék közül még idei fogyasztásra vethetünk korai hónapos retket és bébi salátát, bébi spenótot. Kora tavaszi fogyasztásra ültethetünk dughagymát, fokhagymát, tavaszi salátát, sóskát, spenótot, de próbálkozhatunk petrezselyemmel (korai zöldjéért).


Vannak olyan dísznövények, pl. kardvirág, amelynek gumóit most kell kiszedni a földből és száraz, szellős helyen tárolnia a tavaszi elültetésig.


Most kell talajig visszavágni a már nem termő málnavesszőket, néhány erős fiatal ágat meghagyva. Az igen erős növekedésű szedertöveken maximum 4-6 hajtást kell meghagyni.

A ribizli és egres ritkítását is most kell elvégezni.


Komposztálni egész évben lehet, de ilyenkor nagyon ügyeljünk arra, hogy a korán lehulló sárgás, rozsdafoltos leveleket ne tegyük a komposztba, mert valószínűleg betegek. Az égetés helyett tegyük a vegyes kukába. Ügyeljünk arra, hogy ilyen beteg leveleket ne tegyünk a lombzsákba sem (amit a kuka mellé teszünk a szemétszállítási napokon), mert annak tartalmából komposztot készítenek!

Szeptember végén, októberben szokták telepíteni az új fás szárú növényeket, gyümölcsfákat, bokrokat is.